Orthomoleculaire therapie is voedingsgeneeskunde, erop gericht jouw gezondheid te bevorderen of ziekteprocessen te herstellen. Dit door je lichaamscellen te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen, goede vetten, eiwitten, vezels, antioxidanten en andere noodzakelijke voedingsstoffen.
Er bestaat een sterke relatie tussen voeding en ziekten. Dat blijkt uit meer en meer wetenschappelijk onderzoek. Zo spelen ongezonde voedingsgewoonten een rol bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en auto-immuunziektes.
Bij orthomoleculaire therapie streven we ernaar om met je voeding een optimale hoeveelheid nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo min mogelijk schadelijke stoffen. Dit om zo het zelfherstellend vermogen van je lichaam te activeren en te ondersteunen.
In onze stressvolle maatschappij verbruiken we meer nuttige voedingsstoffen dan onze grootouders vroeger. Bovendien bevat onze voeding er vaak minder van door de intensieve landbouw van tegenwoordig. Daarom is het bijna niet mogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen en is het in veel gevallen helpend om supplementen te nemen.
Epigenetische therapie is erop gericht om klachten die zijn ontstaan door belastende leefstijlfactoren en omgevingsfactoren zo veel mogelijk te verhelpen.
Bij leefstijlfactoren kun je denken aan:
Onvoldoende ontspannen, niet goed ademen, niet goed kauwen, kwalitatief slechte slaap of te weinig slaap, gebrek aan beweging en het gebruik van drugs als alcohol en tabak.
Bij omgevingsfactoren kun je denken aan:
stress, trauma, medicijnen, luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen en belastende stoffen in verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, en plastics.
In mijn ervaring van de afgelopen jaren heb ik mogen ontdekken dat met deze aanpak er vele mooie, verrassende resultaten te behalen zijn.
Ik bekijk de zaken multidiciplinair. Als ik het idee heb dat je meer nodig hebt, zal ik je doorverwijzen.